Šta je ofset štampa?

Ofset Štampa

Naravno da vam termin zvuči vrlo poznato, zar ne? Svi pominju ofset štampu kao da je to najbolja vrsta štampanja na svetu. Pa, u nekim slučajevima, i jeste. U suprotnom, ne bi se oko 85% svetske štamparske delatnosti baziralo baš na ovom tipu. Stoga, potrudićemo se da objasnimo kako funkcioniše ova vrsta štampanja i šta je čini toliko posebnom.

Priča o ofset štampi počela je još daleke 1903. godine, i to pukim slučajem, kao što to obično biva sa najpraktičnijim izumima. Vlasnik jedne male štamparije u Americi primetio je da ako presa ostane bez papira tokom rada, kamen utisne sliku na gumom obloženi cilindar, i takva slika bude mnogo jasnija nego slike koje su do tad štampane na klasični način. To bi otprilike i objasnilo kako funkcioniše ofset mašina. Boja sa ofsetne ploče se prenosi na gumeni omotač, a sa njega se boja otiskuje na materijal po želji.

Znači, za razliku od ostalih štamparskih metoda, boja se ne nanosi direktno na papir, već na cilindre, sa kojih se otiskuje željeni sadržaj na podlogu.

 

Postoje tri vrste ofset štampe: ravna, visoka i duboka, s tim što je prvi tip najzastupljeniji na svetu. Zapravo, većina novina se štampa upravo na taj način – setite se toga kada otvorite današnj primerak. Osim za novine i magazine, ofset štampa je mnogo zastupljena i što se tiče štampanja vizit karti, raznih ambalaža i kutija, a njom se štampaju  i flajeri i letci.

Očigledno, ofset štampa je izuzetno popularna. Šta je to što je čini toliko traženom? Verovatno neki od ovih razloga:

  • Visok kvalitet slike – ako se sećate onog gumenog sloja na cilindru, tajna je u njemu. Gumeni pokrivač se odlično prilagođava površini koja se štampa, tj. njenoj teksturi. Zbog toga, ofset štampanje se ne primenjuje samo na glatkom papiru, već i na drugim materijalima, kao što su razne vrste tkanina, koža, drvo, metal itd. U suštini, ofset štampa može ostvariti gotovo sve vaše zamisli što se tiče materijala.

 

  • Trajnost i postojanost štamparskih ploča – u poređenju sa direktnim lito-presama, ofset štamparske ploče se mnogo manje troše prilikom rada, i stoga ih štamparije vrlo preferiraju, a i mušterije. Obzirom da nema direktnog kontakta ploče i štampajuće površine, jedna ploča se može iskoristiti za ogroman broj otisaka (neki čak predviđaju i million, i to bez razlike u kvalitetu između prvog i milionitog otiska).

 

  • Isplativost – ofset štamparska tehnika  podjednako je isplativa i za mušterije, i za one koji štampaju. Materijal se malo troši, a kvalitet je odličan, kao i cena. To je pogotovu od važnosti prilikom velikih porudžbina.

 

Naravno, ništa nije savršeno, pa tako i ofset štampa ima par sitnih zamerki:

  • Troškovi izrade ploča variraju u zavisnosti od vrste posla – da li se štampa pun kolor, ili jedna ili dve boje, što utiče na cenu štampe. Za svaku narudžbinu se izrađuje posebna ploča.
  • Na ofset ploči može ponekad doći do oksidacije, što oštećuje ploču, i samim utiče na kvalitet štamparskog procesa. Što se, kod Kartonaže Božić, naravno, vodi računa da do ovog problema ne dođe.

 

Zanimljivo je napomenuti činjenicu da se tokom procesa ovakvog štampanja koriste samo četiri osnovne boje (plava, žuta, crna i crvena), a ostale boje se dobijaju njihovom kombinacijom. Doduše, postoji i specijalna paleta boja kao što su zlatna i srebrna, ali one se dodaju na drugi način.

Ofset štampa je doživela svoju revoluciju pedesetih godina prolog veka, a i dalje je najrasprostranjenija metoda štampe. Često je porede sa digitalnom štampom, pa ćemo se stoga  osvrnuti na par razlika:

  • Kada pričamo o brzini, digitalna štampa možda ima blagu prednost. Ukoliko štampate manju količinu, vrlo je verovatno da će digitalna štampa dati brže rezultate.
  • Ukoliko nameravate da štampate materijal u crno-beloj nijansi, ofset štampa će se verovatno pokazati kao bolji izbor.
  • Količina utiče na cenu, kao i obično. Međutim, dok se digitalno štampanje u nekim slučajevima čini idealnim za manje tiraže, uglavnom ofset štampa odnosi pobedu pri štampanju velikih narudžbina.
  • Što se tiče vrste materijala, ofset štampa je neprikosnovena u svojoj prilagodljivosti. Digitalna štampa još uvek ima par izazova kada govorimo o izboru materijala ili neobičnoj površini za štampanje. Uz to, veličina koja se štampa mnogo se lakše podešava kod ofset štampe.  

Ofset štampa je prešla dugačak put od male omaške u štampariji do metode koju koristi ceo svet. Obzirom na njene mnoge prednosti, teško je pretpostaviti da će je neki drugi način štampanja skinuti sa trona.

 

Za više informacija o našim uslugama ofset štampe, pozovite nas na  069 260 8982 ili 064 233 9171. Možete nas kontaktirati i putem email-a office@stamparijabozic.co.rs